Freakcake

Denna kalastårta med allt möjligt och lite till, gjorde jag till mina tvillingars 7 åriga födelsedag. 
 
Tårtan är gjord med chokladbottnar, fylld med dumlefluff, dumlebitar och glasskräm.
Spacklad med smörkräm.  
 
Jag dekorerade med färgglada maränger och allt möjligt som dem tycker om.
 
 
 
Chokladbotten gjorde jag med " tre lika" recept" och det hittar ni här :
 
Tårtbotten " tre lika " recept"
Dumlefluffen är helt ljuvlig och god !
Den kan du använda som fyllning men går även utmärkt att spackla tårtor med.
Super god ! 
Recept hittar ni här : 
 
Dumlefluff
Jag använde glasskräm på det ena lagret där jag även hackade små dumlebitar och la ovanför glasskrämen.
Recept hittar ni här :
 
Glasskräm
Jag bestämde tidigt att jag ville ha med lite färgglada maränger och siffran sju spritsade jag  ut på plåten. 
Tryckte därefter in en pinne (från en klubba) längst ner på sjuan och grädda därefter. 
Recept på färgglada maränger hittar ni här:
 
Färgglada maränger
Smörkrämen gjorde jag så här : 
 
250 g rumstempererat smör 
5 dl florsocker 
50  g philadelphia ost 
1 msk mjölk 
2 msk vaniljsocker. 
1 tsk vanilj arom 
 
Lägg smöret i en bunke och vispa länge, minst 10 minuter. Smöret ska bli mycket ljusare och och fluffigare. 
Tillsätt sedan färskosten  och fortsätt vispa ytterligare ett par minuter. 
 
Tillsätt florsocker och vispa vidare.
Tillsätt vaniljsockret, och tillsist mjölken och aromen ( aromen kan uteslutas) 
Fortsätt vispa tills allt är väl blandat. 
Det blir en del vispande när man vill ha en fluffig smörkräm.
 
Färgade sen in hälften av smörkrämen 
med grön pasta färg.
 
Ganachen gjorde jag på :
1 1/2 dl grädde 
100 g choklad
 
Gör så här:
Bryt chokladen i mindre bitar.
hätta upp grädden i en kastrull.
Grädden ska bli riktigt varm men inte koka. 
Ta av från plattan, lägg i chokladen och blanda väl tills chokladen är smält. 
Låt svalna innan du skedar/häller den över tårtan.
 
Tårtan blev både väldigt uppskattad och god. 
 

Först plockade barnen av lite godsaker på sitt fat och sen var det dag att skära upp och mumsa i sig. 

 
 

Smaklig spis :) 

 

Färgglada maränger

Färgglada små maränger.

 
Dessa färgglada marängerna serverade jag på mina tvillingars  födelsedag. 
Dels dekorerade jag tårtan med dem.
Men serverade även med glass och annat smått och gått. 
 
Uppskattade av alla små härliga ungar och visst blir det trevligt med en liten extra färgklick i tillvaron. 
 
 
 
 
 
Marängerna gjorde jag så här : 
 
Ca 40 -50 små maränger.
Recept : 
4 äggvitor - gärna rumstempererade. 
2 1/2 dl socker
1 krm ättiksprit 
 
Till färning : wiltons pasta färg.
 Spritspåse/tyll 
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 100 grader. 
 
Vispa äggvitorna till ett fast skum.
Tillsätt sockret lite i taget under vispning. 
Tillsätt ättiksspriten och vispa tills marängen är helt fast. 
Du ska kunna vända upp och ner på skålen utan att marängen rör sig. 
 
Ta fram en lämplig tyll och en spritspåse och sätt ihop. 
Sätt i spritspåsen i ett större glas och trä den över glaset. 
Ta lite pastafärg på en större grillpinne/tandpetare etc 
Dra fyra sträck parallellt med valfri färg i insidan av spritspåsen ( från botten av påsen och en bit upp.) 
Fyll sedan påsen med maräng och spritsa ut maränger.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 60 minuter.
Stäng av värmen, öppna ugnsluckan och låt marängerna ligga kvar och vila tills ugnen är kall. 
 
Smaklig spis :) 
Färgglada maränger - Maränger

Bananmilkshake

En god och svalkande bananmilkshake är aldrig fel i värmen. 

Jag älskar att lyxa till vardagen för mina grabbar när möjlighet ges, och detta var en sådan dag. 
Tre små grabbar med massor av spring i benen, sol, värme och lek. 

När dem kom in väntade en svalkande och god shake.

Killarna tyckte det var jätte gott och jag passade på att använda upp bananerna  innan dem blir övermogna. Perfekt ! 




Bananmilkshake

Recept:

3 dl mjölk
3-4 dl bananglass
2 skivade och frysta bananer
1 msk vaniljsocker - kan uteslutas

Strössel till garnering om önskas.

Gör så här :

Häll mjölken i en mixer och tillsätt glassen. 
Mixa en liten stund. 
Tillsätt dem skivade och frysta bananerna och vaniljsocker.
Mixa till en jämn och slät massa. 

Vänd upp och ner på glasen och doppa ytan i en skål med vatten. 
Doppa sedan ytan i en skål med strössel.

Häll upp i glasen och servera. 

Strö lite till strössel på ytan om önskas.

Smaklig spis :)